UEFI BIOS is het eerste programma dat op de computer wordt uitgevoerd. Wanneer de computer wordt ingeschakeld, voert UEFI BIOS een zelftest uit om te controleren of de verschillende apparaten in de computer werken.
Start de computer opnieuw op. Wanneer het logoscherm wordt weergegeven, drukt u op de toets F1 om het UEFI BIOS-menu te openen.
U kunt navigeren in de UEFI BIOS-interface door op de volgende toetsen te drukken:
De opstartvolgorde tijdelijk wijzigen:
U kunt wachtwoorden in UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS (Basic Input/Output System) instellen om de beveiliging van uw computer te verbeteren.
U kunt een systeemwachtwoord, supervisorwachtwoord, systeembeheerwachtwoord of NVMe-wachtwoord instellen in het UEFI BIOS om toegang door onbevoegden tot uw computer te voorkomen. U wordt echter niet om een UEFI BIOS-wachtwoord gevraagd wanneer de computer uit de slaapstand wordt gehaald.
Systeemwachtwoord
Als u een systeemwachtwoord hebt ingesteld, wordt er op het scherm een venster geopend als u de computer aanzet. Voer het juiste wachtwoord om de computer te kunnen gebruiken.
Supervisorwachtwoord
Met het supervisorwachtwoord worden de systeemgegevens beveiligd die in het UEFI BIOS zijn opgeslagen. Als u het UEFI BIOS-menu opent, voert u het juiste supervisorwachtwoord in het venster in. U kunt ook op Enter drukken om de wachtwoordvraag over te slaan. U kunt de meeste systeemconfiguratieopties in het UEFI BIOS dan echter niet wijzigen.
Als u zowel het supervisorwachtwoord als het systeemwachtwachtwoord hebt ingesteld, kunt u het supervisorwachtwoord gebruiken om toegang tot uw computer te krijgen wanneer u de computer inschakelt. Het supervisorwachtwoord gaat namelijk vóór het systeemwachtwoord.
Systeembeheerwachtwoord
Met het systeembeheerwachtwoord kunt u ook de systeeminformatie in het UEFI BIOS beveiligen, net als met een supervisorwachtwoord, maar het eerstgenoemde wachtwoord heeft standaard een lagere autoriteit. U kunt het systeembeheerwachtwoord instellen via het UEFI BIOS-menu of via Windows Management Instrumentation (WMI) met de Lenovo clientbeheerinterface.
U kunt het systeembeheerwachtwoord zo instellen dat dit dezelfde autoriteit heeft als het supervisorwachtwoord om beveiligingsfuncties te beheren. De autoriteit van het systeembeheerwachtwoord aanpassen via het UEFI BIOS-menu:
Als u het supervisorwachtwoord én het systeembeheerwachtwoord hebt ingesteld, heeft het supervisorwachtwoord een hogere autoriteit dan het systeembeheerwachtwoord. Als u het systeembeheerwachtwoord én het systeemwachtwoord hebt ingesteld, heeft het systeembeheerwachtwoord een hogere autoriteit dan het systeemwachtwoord.
NVMe-wachtwoorden
Met het NVMe-wachtwoord voorkomt u dat onbevoegden toegang hebben tot de gegevens op het opslagstation. Als er een NVMe-wachtwoord is ingesteld, wordt u telkens als u toegang tot het opslagstation wilt hebben, om een geldig wachtwoord gevraagd.
Als u wordt gevraagd een NVMe-wachtwoord in te voeren, drukt u op F1 om te schakelen tussen het NVMe-wachtwoord voor beheerders en het NVMe-wachtwoord voor gebruikers.
Opmerkingen: Het NVMe-wachtwoord is niet beschikbaar in de volgende situaties:
Druk deze aanwijzingen af voordat u begint.
Noteer alle wachtwoorden en bewaar ze op een veilige plaats. Als u een van uw wachtwoorden vergeet, vallen eventuele vereiste herstelbewerkingen niet onder de garantie.
Wat u moet doen als u het systeemwachtwoord vergeet
Als u het power-on-wachtwoord vergeet, doet u het volgende om het power-on password te verwijderen:
Wat u moet doen als u het NVMe-wachtwoord bent vergeten
Als u uw NVMe-wachtwoord (één wachtwoord) of zowel het gebruikerswachtwoord als het beheerderswachtwoord voor NVMe (twee wachtwoorden) bent vergeten, kan Lenovo die wachtwoorden niet opnieuw instellen en de gegevens op het opslagstation niet herstellen. Neem contact op met een Lenovo geautoriseerde serviceprovider om het opslagstation te laten vervangen. Er worden kosten voor de onderdelen en service in rekening gebracht. Als het opslagstation een CRU (Customer Replaceable Unit) is, kunt u ook contact opnemen met Lenovo om een nieuw opslagstation aan te schaffen om zelf het oude exemplaar te vervangen. Zie 'CRU vervangen' om te controleren of het opslagstation een CRU is en wat de relevante vervangingsprocedure is.
Wat u moet doen als u het supervisorwachtwoord vergeet
Als u uw supervisorwachtwoord vergeet, is er geen serviceprocedure om het wachtwoord te verwijderen. Neem contact op met een Lenovo geautoriseerde serviceprovider om de systeemplaat te laten vervangen. Er worden kosten voor de onderdelen en service in rekening gebracht.
Wat u moet doen als u het systeembeheerwachtwoord vergeet
Als u het systeembeheerwachtwoord bent vergeten, doet u het volgende om het systeemwachtwoord te verwijderen:
Doe het volgende om uw vingerafdrukken aan het systeemwachtwoord en NVMe-wachtwoord te koppelen:
Als u de computer opnieuw start, kunt u uw vingerafdrukken gebruiken om zich bij de computer aan te melden zonder dat u uw Windows-wachtwoord, systeemwachtwoord of NVMe-wachtwoord hoeft in te voeren. Als u de instellingen wilt wijzigen, drukt u op F1 om naar het menu UEFI BIOS te gaan en selecteert u Security ➙ Fingerprint.
Attentie: Als u altijd uw vingerafdruk gebruikt om u aan te melden op de computer, is de kans groot dat u uw wachtwoorden vergeet. Noteer daarom uw wachtwoorden en bewaar het op een veilige plek.
Afhankelijk van de UEFI BIOS-activiteiten kunnen de volgende BIOS-gebeurtenislogboeken worden weergegeven. Elk logboek bevat een datum, tijd en beschrijving van de gebeurtenis.
Uw computer beschikt mogelijk over 2 typen beveiligingschips (Discrete TPM 2.0 en Pluton TPM 2.0). De beveiligingschip Pluton TPM 2.0 is alleen van toepassing op Windows 11. Voordat u overschakelt naar andere besturingssystemen, moet u ook wisselen van beveiligingschip Pluton TPM 2.0 naar Discrete TPM 2.0.
Opmerking: Als u wisselt van beveiligingschip, wordt de inhoud van de beveiligingschip gewist, zoals de Bitlocker-codeersleutel.
Met deze functie kunt u het UEFI BIOS initialiseren naar de standaardfabrieksinstellingen, inclusief alle UEFI BIOS-instellingen en interne gegevens. Hiermee kunt u gebruikersgegevens wissen voor het geval u de computer wilt weggooien of opnieuw wilt gebruiken.
Opmerking: als u de Intel AMT control en Absolute Persistence(R) Module in UEFI BIOS permanent uitschakelt, kunt u het apparaat niet meer opnieuw instellen, zelfs niet als u het systeem terugzet naar de standaardfabrieksinstellingen.
Systeem terugzetten naar standaardfabrieksinstellingen
Opmerking: Voor dit initialisatieproces is mogelijk een leeg scherm vereist. Dit is normaal. Zorg dat u het proces niet onderbreekt.
Als het UEFI BIOS is beschadigd of is aangevallen, kan uw computer zichzelf herstellen en de laatste niet-beschadigde en veilige back-up terugzetten. Met deze functie worden de gegevens op uw computer beschermd.
Tijdens het zelfherstel van het UEFI BIOS is het scherm mogelijk leeg. U kunt de voortgang controleren aan de hand van de knipperende LED-lampjes op de toetsen Esc, F1 en F4. Raadpleeg de volgende tabel voor meer informatie.
Opmerking: Druk niet op de aan/uit-knop om de voortgang te onderbreken. Wacht een paar minuten tot het logoscherm wordt weergegeven.
Knipperende lampjes | Voortgang van zelfherstel |
---|---|
LED-lampje op Esc knippert | 0% tot 32% |
LED-lampjes op Esc en F1 knipperen gelijktijdig | 33% tot 65% |
LED-lampjes op Esc. F1 en F4 knipperen gelijktijdig | 66% tot 100% |
Wanneer u een nieuw programma, een stuurprogramma of een hardwareonderdeel installeert, moet u mogelijk het UEFI BIOS bijwerken.
Download en installeer het nieuwste UEFI BIOS-updatepakket via een van de volgende methoden:
Ga voor meer informatie over UEFI BIOS naar de Knowledge Base voor uw computer op https://pcsupport.lenovo.com.
Uw computer ondersteunt Online verificatie met FIDO (snelle ID) als alternatief voor verificatie op basis van wachtwoorden met wachtwoordloze verificatie als doel. Deze nieuwe BIOS-functie werkt alleen als het systeemwachtwoord is ingesteld in het UEFI BIOS en als het FIDO2 USB-apparaat is geregistreerd in ThinkShield™ Passwordless Power-On Device Manager. Met deze functie kunt u een systeemwachtwoord invoeren of het geregistreerde USB FIDO2-apparaat gebruiken om de computer in te schakelen.
Uw FIDO2 USB-apparaat registreren in ThinkShield™ Passwordless Power-On Device Manager
Opmerkingen:
Log in bij het systeem met Wachtwoordloze verificatie voor inschakelen
Opmerking: u moet binnen 60 seconden het FIDO2-apparaat plaatsen of het systeemwachtwoord invoeren. Doet u dat niet, dan wordt de computer automatisch uitgeschakeld.
In dit gedeelte vindt u instructies voor het installeren van een Windows-besturingssysteem en stuurprogramma's.
Een Windows-besturingssysteem installeren
Microsoft brengt voortdurend updates uit voor het besturingssysteem Windows. Controleer voordat u een bepaalde Windows-versie installeert de compatibiliteitslijst voor de Windows-versie. Ga voor nadere details naar Lenovo Windows-ondersteuning.
Attentie:
Apparaatstuurprogramma's installeren
U moet het meest recente stuurprogramma voor een bepaalde component downloaden wanneer u merkt dat die component niet goed meer werkt of wanneer u een nieuwe component hebt toegevoegd. Met deze actie kan wellicht de mogelijkheid worden uitgesloten dat het probleem door het stuurprogramma wordt veroorzaakt. Download en installeer het nieuwste stuurprogramma via een van de volgende methoden: