Elektronik bir cihaz olarak bilgisayarınızın çalışması için elektrik gerekir. Windows işletim sistemi, bilgisayarınızdaki cihazlar için gelişmiş güç yönetimi özellikleri sağlar. Bilgisayarınızı enerji açısından verimli şekilde kullanmak için bu özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Bilgisayarınızın kapatılması
Bilgisayarınızı kullanmayı bitirdiğinizde kısa süre sonra tekrar kullanmayı planlamıyorsanız kapatın.
1. Adım
Start (Başlat) ➙ Power (Güç) seçeneğini belirleyin.
2. Adım
Shut down (Kapat) seçeneğini belirleyin.
Bilgisayarınızın uyku kipine geçirilmesi
Bilgisayarınızı kullanmayı bırakmanız gerekiyorsa ancak kısa süre sonra tekrar kullanmayı planlıyorsanız bilgisayarınızı uyku kipine geçirebilirsiniz. Bilgisayarınız uyku kipindeyken daha hızlı geri yüklenir ve böylece çalışmanıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
1. Adım
Start (Başlat) ➙ Power (Güç) seçeneğini belirleyin.
2. Adım
Sleep (Uyku) seçeneğini belirleyin.
Yeniden doldurulabilen pil paketi
Bilgisayarınız, mobil bilgisayar kullanımını mümkün kılan yerleşik ve yeniden doldurulabilen bir pil paketi içerir. Bilgisayar bir elektrik prizine takılıyken pil doldurulur. Bilgisayarı elektrik prizine takılı değilken kullanıyorsanız bilgisayar sisteminin çalışması için gereken elektriği sağlamak için pil kullanılır.
Pili istediğiniz zaman doldurabilirsiniz. Lenovo bilgisayarların pil paketleri, farklı güç kullanımı alışkanlıklarına uygun olan birden çok doldurma kipini destekler. Lenovo Vantage veya Lenovo PC Manager'da pilin etkin doldurma kipleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
Pilin doldurulması da sıcaklığından etkilenir. Pilin doldurulması için önerilen sıcaklık aralığı 10°C (50°F) ile 35°C (95°F) arasındadır.
Pil sıcaklığını Lenovo Vantage'dan denetleyebilirsiniz.
Pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için pil tamamen doldurulduktan sonra yeniden şarj edilmeden önce %94 veya daha düşük bir düzeye kadar boşalması beklenmelidir.
Normal kip
Normal kip en temel doldurma kipidir. Normal kipte, pilin %0'dan %100'e kadar doldurulması genellikle 2 ila 4 saat sürer.
Hızlı doldurma kipi
Pilin normal kipten daha hızlı doldurulmasını isterseniz pil doldurma durumunu hızlı doldurma kipine geçirin. Aşağıdaki tablo, hızlı şarj kipindeki pillerin sırasıyla %80 ve %100 oranında şarj olması için gereken tahminî süreyi listeler.
Tablo 1: Hızlı doldurma kipinde piller için tahminî doldurma süresi
Kip |
%0'dan %80'e kadar doldurmak için gerekli süre |
%0'dan %100'e kadar doldurmak için gerekli süre |
Hızlı doldurma |
1 saatten az |
2 saatten az |
Tahminî doldurma süresi, pilin bilgisayar uyku, hazırda bekletme veya kapalı durumundayken doldurulduğunu varsayar.
Tasarruf kipi
Bilgisayarınız sürekli olarak elektrik prizine takılıysa pil doldurma durumunu tasarruf kipine geçirebilirsiniz. Tasarruf kipinde pil tamamen doldurulmaz. Bunun yerine pilin şarj düzeyi %75-%80 arasında tutulur. Bu, pilin uzun vadeli kullanımı açısından faydalıdır.
Bilgisayarınızla çalışmaya başlamadan önce pilin tamamen doldurulmasını istiyorsanız pil doldurma durumunu normal veya hızlı doldurma kipine geçirerek tasarruf kipini devre dışı bırakın.
Gecelik pil şarj modu
Bazı kişiler, bilgisayarlarını düzenli bir yapı izleyerek kullanır. Bilgisayar başında geçirdikleri mesailerini düşük pil doluluk düzeyinde bitirirler. Geceleri bilgisayarlarını prize takarlar ve ertesi sabah bilgisayarı prizden çekip işlerinin başına geçebilmeleri için pilin tamamen dolu olması gerekir. Bu etkinlikler her gün yaklaşık olarak aynı saatte gerçekleşir. Siz de bilgisayarınızı bu şekilde kullanıyorsanız pil için gecelik pil şarj modunu etkinleştirebilirsiniz.
Gecelik pil şarj modu, genellikle uykuda olduğunuz gece saatlerinde yapılan pil şarjını etkiler. Bu özellik etkinleştirildiğinde bilgisayar, geceleri bilgisayarı ne zaman prize taktığınızı ve sabahları ne zaman prizden çıkardığınızı gözlemleyerek pilin doldurulması davranışını düzenli olarak adapte eder. Gece boyunca pil belirli bir aralığa kadar doldurulur ve %100'e kadar doldurulmadan önce uzun bir süre bu aralıkta tutulur. Gecelik pil şarj modu, pilin gece boyunca güvenli şekilde doldurulmasını sağlar ve uzun vadeli kullanımı açısından faydalıdır.
Gecelik pil şarj modu etkin durumdayken, bir sabah bilgisayarı normalden daha erken prizden çekerek rutininizi bozarsanız pilin tam dolu olmadığını görebilirsiniz.
Bilgisayarınızın pil paketi gecelik pil şarj modunu destekliyorsa bu özellik Lenovo Vantage veya Lenovo PC Manager'da etkinleştirilebilir.
Tam pil kapasitesinin korunması
Bilgisayarınız sürekli olarak elektrik prizine takılıysa ve pil nadiren boşalıyorsa pil göstergesi %100 dolu olarak gösterilse bile pil tam kapasitesine kadar doldurulmayabilir. Pili boşaltıp yeniden doldurarak pilin tam doluluk potansiyelini koruyabilirsiniz.
1. Adım
Bilgisayarı prizden çekin ve pil doluluk düzeyi %20'nin altına düşene kadar kullanmaya devam edin.
2. Adım
Bilgisayarı tekrar prize takın ve pili %100 seviyesine kadar doldurun.
Güç düğmesi davranışının belirlenmesi
Varsayılan olarak, güç düğmesine basıldığında bilgisayar uyku kipine geçer. Ancak güç düğmesinin davranışını Windows Control Panel (Denetim Masası) altından değiştirebilirsiniz.
1. Adım
Windows arama kutusuna Control Panel (Denetim Masası) yazıp Enter tuşuna basın. Denetim masasını açın ve büyük veya küçük simgeler olarak görüntüleyin.
2. Adım
Power Options (Güç Seçenekleri)’ni seçip Choose what the power button does (Güç düğmesinin yapacaklarını seçin) üzerini tıklayın.
Güç tasarrufu için zaman aşımı ayarlarının yapılandırılması
Bilgisayarınızın uyku kipine geçmesi ve yerleşik ekranın kapanması için uygun zaman aşımları ayarlamak, bilgisayarınızın güç tüketimini azaltmada etkili bir yöntemdir. Windows işletim sistemi, bu iki öğe için tercihlerinize daha uygun şekilde ayarlayabileceğiniz varsayılan zaman aşımı ayarlarıyla birlikte gelir.
1. Adım
Start (Başlat) ➙ Settings (Ayarlar) ➙ System (Sistem) ➙ Power & battery (Güç ve pil) ➙ Screen, sleep, & hibernation timeouts (Ekran, uyku ve askıda uyku zaman aşımları) seçeneğini belirleyin.
2. Adım
Ayarları yapılandırın.
Dizüstü bilgisayarlarda iki kullanım senaryosu (bilgisayar prize takılıyken ve pil gücüyle çalışırken) için ayrı zaman aşımları ayarlayabilirsiniz.
Güç tasarrufu için varsayılan zaman aşımı ayarları
Bilgisayarınızın işletim sisteminde aşağıdaki zaman aşımları varsayılan olarak etkin durumdadır. Bu ayarları tercihlerinize daha uygun şekilde yapılandırabilirsiniz.
Uygun zaman aşımlarını ayarlamak, bilgisayarınızın güç tüketimini azaltmada etkili bir yöntemdir. Bu güç tasarrufu özelliğini etkili şekilde devre dışı bırakmak için aşırı uzun zaman aşımları ayarlamaktan kaçının.
Tablo 2: Bilgisayarın uyku kipine geçmesi ve ekranın kapatılması için varsayılan zaman aşımı ayarları
Güç tasarrufu işlemi |
Güç durumu |
Zaman aşımı (dakika) |
Ekranın kapatılması |
Prize takılı |
5 |
Pilde |
3 |
Bilgisayarın uyku kipine geçirilmesi |
Prize takılı |
5 |
Pilde |
3 |
Bilgisayarınızı uyku kipinden uyandırmak için güç düğmesine veya klavyedeki herhangi bir tuşa basın.
Sistem çalışma kipleri
Lenovo, bilgisayarınızın çalışabildiği önceden ayarlanmış birkaç kip sunar. Soğutma radyatörü fanı için elde edilebilir maksimum performans, güç tüketimi ve hız sınırı, çalışma kipleri arasında değişiklik gösterir. Çalışma kipleri arasında geçiş yapmak istediğinizde aşağıdaki koşulları göz önünde bulundurun.
- Bilgisayarınızı kullandığınız ortam ve
- Bilgisayarınızda çalışan görevler
Önceden yüklenmiş Lenovo Vantage veya Lenovo PC Manager uygulamasında, çalışma kipleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca kısayol olarak fn + Q tuş bileşimini kullanabilirsiniz.>Çoğu Lenovo bilgisayar için genellikle üç kip mevcuttur. Aşağıdaki tabloda, çalışma kipleri ve her kip için önerilen koşullar listelenmektedir.
Tabloda listelenen çalışma kipleri açıklama amaçlıdır ve uygulama tarafından görüntülenenlerle aynı olmayabilir.
Tablo 3: Çalışma kipleri ve bu kiplerin önerilen kullanım koşulları
Çalışma kipi |
Önerilen koşullar |
Yüksek Performans |
- Bilgisayarınız elektrik prizine takılı.
- En iyi performansı almak istiyorsunuz ve
- Fanın biraz ses çıkarması sizin için önemli değil.
|
Otomatik (Dengeli) |
Belirli bir süre boyunca farklı bilgisayar görevleri arasında sık sık geçiş yapmayı planlıyorsunuz. |
Güç Tasarrufu (Sessiz) |
- Bilgisayarınız pil gücüyle çalışıyor veya
- Bilgisayarın olabildiğince sessiz olmasını istiyorsunuz.
|
Otomatik (Dengeli) kipte bilgisayar, o sırada çalıştırılan görevlere bağlı olarak Yüksek Performans kipi ile Güç Tasarrufu (Sessiz) kipi arasında dinamik olarak geçiş yapar.
Ayarlanabilir ekran yenileme hızı
Gözlerinizle fark edemeyebilirsiniz ancak bilgisayar ekranında görüntülenen içerik sürekli olarak yenilenir. Ekran yenileme hızı, ekran içeriğinin bir saniyede kendini kaç kez yenilediği anlamına gelir ve hertz (Hz) olarak ölçülür.
60 Hz yenileme hızı çoğu durum için uygundur ve enerji açısından verimlidir. Ancak video görüntülerken veya video oyunları oynarken daha yüksek yenileme hızı genellikle daha sorunsuz bir görüntüleme deneyimi sağlar.
Bazı Lenovo bilgisayarların ekranları çift yenileme hızlarını destekler. Bu tip bilgisayarlarda ekranı daha yüksek veya daha düşük yenileme hızında çalışacak şekilde el ile ayarlayabilirsiniz. Windows işletim sistemlerinde el ile yapılabilecek ayarlar genellikle Settings (Ayarlar) ➙ System (Sistem) ➙ Display (Ekran) bölümünde bulunur. Ekran yenileme hızları arasında geçiş yapmak için kısayol olarak fn + R tuş bileşimini de kullanabilirsiniz.
Çift yenileme hızlarını her ekran desteklemez. Ekran yenileme hızını değiştirmek için kullanılacak ayarları bulamıyorsanız ekranın yenileme hızı düzeltilebilir veya el ile değiştirilemeyebilir.