Νέες λειτουργίες Εξερευνήστε Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγός χρήσης

UEFI BIOS

Το UEFI BIOS είναι το πρώτο πρόγραμμα που εκτελείται από τον υπολογιστή. Όταν ο υπολογιστής ενεργοποιείται, το UEFI BIOS πραγματοποιεί μια ίδια δοκιμή (Self Test) για να βεβαιωθεί ότι οι διάφορες συσκευές του υπολογιστή λειτουργούν.

Είσοδος στο μενού του UEFI BIOS

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.

Πλοήγηση στο περιβάλλον εργασίας του UEFI BIOS

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο περιβάλλον εργασίας του UEFI BIOS πιέζοντας τα εξής πλήκτρα:

  • F1: Γενική βοήθεια
  • F9: Προεπιλογές εγκατάστασης
  • F10: Αποθήκευση και έξοδος
  • F5/F6: Αλλαγή της σειράς προτεραιότητας εκκίνησης
  • ↑ ↓ ή PgUp/PgDn: Επιλογή/κύλιση σελίδας
  • ← →: Μετακίνηση εστίασης πληκτρολογίου
  • ESC: Παράθυρο διαλόγου επιστροφή/κλείσιμο
  • ENTER: Επιλογή/Άνοιγμα υπομενού

Ρύθμιση της ημερομηνίας και της ώρας του συστήματος

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πατήστε F1.
  2. Επιλέξτε Date/Time και ρυθμίστε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  3. Πατήστε το πλήκτρο F10 για αποθήκευση των αλλαγών και έξοδο.

Αλλαγή της σειράς εκκίνησης

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πατήστε F1.
  2. Επιλέξτε Startup ➙ Boot. Στη συνέχεια, πατήστε το Enter. Θα εμφανιστεί η προεπιλεγμένη σειρά συσκευών.
    Σημείωση: Δεν εμφανίζεται καμία συσκευή εκκίνησης, εάν δεν είναι εφικτή η εκκίνηση του υπολογιστή από καμία συσκευή ή εάν το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να εντοπιστεί.
  3. Επιλέξτε την επιθυμητή σειρά εκκίνησης.
  4. Πιέστε το πλήκτρο F10 για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να εξέλθετε.

Για να αλλάξετε προσωρινά τη σειρά εκκίνησης:

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πατήστε F12.
  2. Επιλέξτε τη συσκευή που θέλετε να χρησιμοποιεί ο υπολογιστής πρώτη για την εκκίνηση και πατήστε Enter.

Κωδικοί πρόσβασης UEFI BIOS

Μπορείτε να ορίσετε κωδικούς πρόσβασης στο UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS (Basic Input/Output System) για να ενισχύσετε την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Τύποι κωδικών πρόσβασης

Μπορείτε να ορίσετε έναν κωδικό ενεργοποίησης, έναν κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος, έναν κωδικό διαχείρισης συστήματος ή έναν κωδικό πρόσβασης στη μονάδα NVMe στο UEFI BIOS για να εμποδίσετε τυχόν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, δεν σας ζητείται να πληκτρολογήσετε κωδικό πρόσβασης του UEFI BIOS, όταν ο υπολογιστής σας επανέρχεται από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

Κωδικός ενεργοποίησης

Εάν ορίσετε κωδικό ενεργοποίησης, όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή εμφανίζεται στην οθόνη ένα παράθυρο. Πληκτρολογήστε τον σωστό κωδικό πρόσβασης για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή.

Κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος

Ο κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος προστατεύει τις πληροφορίες του συστήματος που είναι αποθηκευμένες στο UEFI BIOS. Κατά την είσοδο στο μενού UEFI BIOS, πληκτρολογήστε τον σωστό κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος στο παράθυρο με τις οδηγίες. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Enter για να παραλείψετε το μήνυμα εισαγωγής κωδικού πρόσβασης. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αλλάξετε τις περισσότερες από τις επιλογές ρύθμισης παραμέτρων του συστήματος στο UEFI BIOS.

Εάν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος και κωδικό ενεργοποίησης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος για την πρόσβαση στον υπολογιστή όταν τον ενεργοποιείτε. Ο κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος αντικαθιστά τον κωδικό ενεργοποίησης.

Κωδικός διαχείρισης συστήματος

Μπορεί και ο κωδικός διαχείρισης συστήματος να προστατεύσει τις πληροφορίες του συστήματος που είναι αποθηκευμένες στο UEFI BIOS, όπως ένας κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος, αλλά έχει χαμηλότερο βαθμό εξουσιοδότησης από προεπιλογή. Ο κωδικός διαχείρισης συστήματος μπορεί να οριστεί μέσω του μενού του UEFI BIOS ή μέσω του Windows Management Instrumentation (WMI) με τη διασύνδεση διαχείρισης υπολογιστή-πελάτη της Lenovo.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον κωδικό διαχείρισης συστήματος για να έχετε τον ίδιο βαθμό εξουσιοδότησης με τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος για να ελέγχετε τις δυνατότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια. Για να εξατομικεύσετε τον βαθμό εξουσιοδότησης του κωδικού διαχείρισης συστήματος μέσω του μενού του UEFI BIOS:

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.
  2. Επιλέξτε Security ➙ Password ➙ System Management Password Access Control.
  3. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.

Εάν ορίσετε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος και τον κωδικό διαχείρισης συστήματος, ο κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος παρακάμπτει τον κωδικό διαχείρισης συστήματος. Εάν ορίσετε τον κωδικό διαχείρισης συστήματος και τον κωδικό ενεργοποίησης, ο κωδικός διαχείρισης συστήματος παρακάμπτει τον κωδικό ενεργοποίησης.

Κωδικοί πρόσβασης στη μονάδα NVMe

Ο κωδικός πρόσβασης στη μονάδα NVMe αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα της μονάδας αποθήκευσης. Αν έχετε ορίσει έναν κωδικό πρόσβασης στη μονάδα NVMe, θα σας ζητείται να πληκτρολογήσετε τον σωστό κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που προσπαθείτε να έχετε πρόσβαση στη μονάδα αποθήκευσης.

  • Μονός κωδικός πρόσβασης
    Όταν ορίζεται ένας μονός κωδικός πρόσβασης για τη μονάδα NVMe, ο χρήστης πρέπει να πληκτρολογήσει τον κωδικό πρόσβασης χρήστη για τη μονάδα NVMe για να έχει πρόσβαση σε αρχεία και εφαρμογές στη μονάδα αποθήκευσης.
  • Διπλός κωδικός πρόσβασης (χρήστη + διαχειριστή)
    Ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή για τη μονάδα NVMe ορίζεται και χρησιμοποιείται από έναν διαχειριστή συστήματος. Επιτρέπει στον διαχειριστή να αποκτά πρόσβαση σε οποιαδήποτε μονάδα αποθήκευσης σε ένα σύστημα ή σε έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο. Ο διαχειριστής μπορεί επίσης να εκχωρήσει έναν κωδικό πρόσβασης χρήστη στη μονάδα NVMe για κάθε υπολογιστή του δικτύου. Ο χρήστης του υπολογιστή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης χρήστη στη μονάδα NVMe, ανάλογα με τις επιθυμίες του, αλλά μόνο ο διαχειριστής μπορεί να καταργήσει τον κωδικό πρόσβασης χρήστη στη μονάδα NVMe.

Όταν σας ζητηθεί να εισαγάγετε κωδικό πρόσβασης για τη μονάδα NVMe, πατήστε F1 για εναλλαγή μεταξύ του κωδικού πρόσβασης διαχειριστή για τη μονάδα NVMe και του κωδικού πρόσβασης χρήστη για τη μονάδα NVMe.

Σημειώσεις: Ο κωδικός πρόσβασης στη μονάδα NVMe δεν είναι διαθέσιμος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στον υπολογιστή σας είναι εγκατεστημένη μια μονάδα αποθήκευσης TCG (Trusted Computing Group) συμβατή με Opal και ένα πρόγραμμα λογισμικού διαχείρισης TCG Opal και το πρόγραμμα λογισμικού διαχείρισης TCG Opal είναι ενεργοποιημένο.
  • Στους υπολογιστές με προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows υπάρχει εγκατεστημένη μονάδα αποθήκευσης eDrive.

Ορισμός, αλλαγή και κατάργηση κωδικού πρόσβασης

Πριν ξεκινήσετε, εκτυπώστε αυτές τις οδηγίες.

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.
  2. Επιλέξτε Security ➙ Password χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους.
  3. Επιλέξτε τον τύπου του κωδικού πρόσβασης. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να ορίσετε, να αλλάξετε ή να καταργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης.

Θα πρέπει να καταγράψετε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας και να τους φυλάξετε σε ασφαλές μέρος. Εάν ξεχάσετε οποιονδήποτε από τους κωδικούς πρόσβασης, τυχόν ενέργειες επισκευής δεν καλύπτονται στα πλαίσια της εγγύησης.

Τι πρέπει να κάνετε, εάν ξεχάσετε τον κωδικό ενεργοποίησης

Εάν ξεχάσετε τον κωδικό ενεργοποίησης, κάντε τα εξής για να καταργήσετε τον κωδικό ενεργοποίησης:

  • Εάν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος και τον θυμάστε:
    1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε αμέσως το πλήκτρο F1.
    2. Πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος για να ανοίξετε το μενού του UEFI BIOS.
    3. Επιλέξτε Security ➙ Password ➙ Power-On Password χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους.
    4. Πληκτρολογήστε τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος στο πεδίο Enter Current Password. Στη συνέχεια, αφήστε κενό το πεδίο Enter New Password και πιέστε Enter δύο φορές.
    5. Στο παράθυρο Changes have been saved, πιέστε Enter.
    6. Πιέστε το πλήκτρο F10 για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να κλείσετε το μενού του UEFI BIOS.
  • Εάν δεν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος, απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών της Lenovo για να καταργήσει τον κωδικό ενεργοποίησης.

Τι πρέπει να κάνετε, εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης για τη μονάδα NVMe

Εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης για τη μονάδα NVMe (ένας κωδικός πρόσβασης) ή και τους δύο κωδικούς πρόσβασης για τη μονάδα NVMe (δύο κωδικοί πρόσβασης), η Lenovo δεν θα μπορεί να επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης ή να ανακτήσει δεδομένα από τον σκληρό δίσκο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών της Lenovo για να αντικαταστήσει της μονάδας αποθήκευσης. Για την παροχή εξαρτημάτων και υπηρεσιών επιβάλλεται χρέωση. Εάν η μονάδα αποθήκευσης είναι μια μονάδα CRU (μονάδα αντικαθιστώμενη από τον πελάτη), μπορείτε να επικοινωνήσετε με Lenovo για να αγοράσετε μια καινούρια μονάδα αποθήκευσης και να αντικαταστήσετε την παλιά μονάδα μόνοι σας. Για να ελέγξετε εάν η μονάδα αποθήκευσης είναι μια μονάδα CRU και τη σχετική διαδικασία αντικατάστασης, ανατρέξτε στην ενότητα «Αντικατάσταση μονάδας CRU».

Τι πρέπει να κάνετε, εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος

Εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος, δεν υπάρχει διαδικασία σέρβις για να καταργήσετε τον κωδικό πρόσβασης. Απαιτείται να απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών της Lenovo για να αντικαταστήσει την πλακέτα του συστήματος. Για την παροχή εξαρτημάτων και υπηρεσιών επιβάλλεται χρέωση.

Τι θα πρέπει να κάνετε, εάν ξεχάσετε τον κωδικό διαχείρισης συστήματος

Εάν ξεχάσετε τον κωδικό διαχείρισης συστήματος, κάντε τα εξής για να καταργήσετε τον κωδικό διαχείρισης συστήματος:

  • Εάν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος και τον θυμάστε:
    1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε αμέσως το πλήκτρο F1.
    2. Πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος για να ανοίξετε το μενού του UEFI BIOS.
    3. Επιλέξτε Security ➙ Password ➙ System Management Password χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους.
    4. Πληκτρολογήστε τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος στο πεδίο Enter Current Password. Στη συνέχεια, αφήστε κενό το πεδίο Enter New Password και πιέστε Enter δύο φορές.
    5. Στο παράθυρο Changes have been saved, πιέστε Enter.
    6. Πιέστε το πλήκτρο F10 για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να κλείσετε το μενού του UEFI BIOS.
  • Εάν δεν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος, απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών της Lenovo για να καταργήσει τον κωδικό διαχείρισης συστήματος.

Συσχέτιση των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων με κωδικούς πρόσβασης (σε επιλεγμένα μοντέλα)

Κάντε τα ακόλουθα για να συσχετίσετε τα δακτυλικά αποτυπώματά σας με τον κωδικό ενεργοποίησης και τον κωδικό πρόσβασης για τη μονάδα NVMe:

  1. Απενεργοποιήστε και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τον υπολογιστή.
  2. Όταν σας ζητηθεί, σαρώστε το δάκτυλό σας πάνω στο μηχανισμό ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος.
  3. Πληκτρολογήστε τον κωδικό ενεργοποίησης, τον κωδικό πρόσβασης για τη μονάδα NVMe ή και τους δύο, αναλόγως. Έχει πραγματοποιηθεί συσχέτιση.

Όταν ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα για να συνδεθείτε στον υπολογιστή, χωρίς να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης των Windows, τον κωδικό ενεργοποίησης ή τον κωδικό πρόσβασης στη μονάδα NVMe. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, πατήστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού UEFI BIOS και, στη συνέχεια, επιλέξτε Security ➙ Fingerprint.

Προσοχή: Εάν χρησιμοποιείτε πάντα το δακτυλικό σας αποτύπωμα για να συνδέεστε στον υπολογιστή, ενδέχεται να ξεχάσετε τους κωδικούς πρόσβασης. Καταγράψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας και φυλάξτε τους σε ένα ασφαλές σημείο.

Χαρακτηριστικά BIOS

Προβολή αρχείου καταγραφής συμβάντων UEFI BIOS

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Όταν εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πατήστε F1.
  2. Επιλέξτε Main ➙ BIOS Event log. Στη συνέχεια, πατήστε το Enter. Εμφανίζεται το περιβάλλον εργασίας καταγραφής συμβάντος BIOS.
  3. Περιηγηθείτε στο περιβάλλον εργασίας πιέζοντας τα ακόλουθα πλήκτρα και, στη συνέχεια, δείτε λεπτομέρειες επιλέγοντας κάθε στοιχείο.
    • ↑↓: Μετακίνηση εστίασης πληκτρολογίου
    • PgUp/PgDn: Κύλιση σελίδας
    • Enter: Επιλογή
    • F3: Έξοδος

Τα παρακάτω αρχεία καταγραφής συμβάντος BIOS ενδέχεται να εμφανίζονται στην οθόνη σας, ανάλογα με τις δραστηριότητες UEFI BIOS. Κάθε αρχείο καταγραφής αποτελείται από την ημερομηνία, την ώρα και μια περιγραφή του συμβάντος.

  • Συμβάν Power On: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει ότι η διαδικασία POST (Power On Self Test) έχει ξεκινήσει με τη διαδικασία ενεργοποίησης. Περιλαμβάνει τον λόγο της ενεργοποίησης, τη λειτουργία εκκίνησης και τον λόγο του τερματισμού λειτουργίας.
  • Συμβάν Subcomponent Code Measurement: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει ότι η μέτρηση του κωδικού δευτερεύοντος εξαρτήματος έχει λειτουργήσει. Περιλαμβάνει το αποτέλεσμα επικύρωσης κάθε εξαρτήματος.
  • Συμβάν System Preboot Authentication: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει τα διαπιστευτήρια που παρασχέθηκαν για να πραγματοποιηθεί έλεγχος ταυτότητας προ εκκίνησης. Περιλαμβάνει τον εγκατεστημένο κωδικό πρόσβασης, τον τύπο του κωδικού πρόσβασης, τη συσκευή εισόδου και το αποτέλεσμα του ελέγχου ταυτότητας.
  • Συμβάν BIOS Password Change: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει τις αλλαγές των κωδικών πρόσβασης UEFI BIOS. Περιλαμβάνει τον τύπο του κωδικού πρόσβασης, τον τύπο του συμβάντος και το αποτέλεσμα.
  • Συμβάν Subcomponent Self-healing: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει πληροφορίες σχετικά με το δευτερεύον εξάρτημα όπου προέκυψε το συμβάν αποκατάστασης. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος, την έκδοση του υλικολογισμικού που αποκαταστάθηκε και το αποτέλεσμα.
  • Συμβάν BIOS Setup Configuration Change: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει τις αλλαγές στη διαμόρφωση ρύθμισης του UEFI BIOS. Περιλαμβάνει το όνομα και την τιμή του στοιχείου.
  • Συμβάν Device Change: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει τις αλλαγές συσκευών. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος και τον τύπο του συμβάντος.
  • Συμβάν System Boot: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει τη συσκευή εκκίνησης που χρησιμοποιήθηκε για την εκκίνηση του συστήματος. Περιλαμβάνει την επιλογή εκκίνησης, την περιγραφή και τη λίστα διαδρομών αρχείων.
  • Συμβάν System Tamper: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει την εμφάνιση συμβάντων αλλοίωσης συστήματος. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος και τον τύπο του συμβάντος.
  • Συμβάν POST Error: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει την εμφάνιση σφαλμάτων κατά τη διαδικασία POST. Περιλαμβάνει τον κωδικό σφάλματος.
  • Συμβάν Flash Update: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει την εμφάνιση ενημέρωσης flash. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος, την έκδοση του υλικολογισμικού που ενημερώθηκε και το αποτέλεσμα.
  • Συμβάν Set On-Premise: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει αλλαγές της ρύθμισης εκκίνησης εσωτερικής εγκατάστασης. Περιλαμβάνει την τιμή της ρύθμισης εσωτερικής εγκατάστασης και τη μέθοδο αλλαγής.
  • Συμβάν Capsule Update: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει την εμφάνιση ενημέρωσης υλικολογισμικού του UEFI Capsule. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος, την έκδοση του υλικολογισμικού που ενημερώθηκε και το αποτέλεσμα.
  • Συμβάν Log Cleared: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει ότι εκτελέστηκε εκκαθάριση του αρχείου καταγραφής συμβάντων BIOS. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος και το αποτέλεσμα.
  • Συμβάν Shutdown / Reboot: αυτό το αρχείο καταγραφής υποδεικνύει ότι η λειτουργία του UEFI BIOS τερματίστηκε με επιτυχία ή ότι έχει πραγματοποιηθεί επανεκκίνηση του συστήματος. Περιλαμβάνει την αιτία του συμβάντος και τον τύπο του συμβάντος.

Επαναφορά συστήματος στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να αρχικοποιήσετε το UEFI BIOS στην εργοστασιακά προεπιλεγμένη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ρυθμίσεων και των εσωτερικών δεδομένων του UEFI BIOS. Σας διευκολύνει στη διαγραφή των δεδομένων χρήστη σε περίπτωση που θέλετε να απορρίψετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Σημείωση: Εάν απενεργοποιήσετε μόνιμα τα στοιχεία Intel AMT control και Absolute Persistence(R) Module στο UEFI BIOS, δεν μπορείτε να εκτελέσετε επαναφορά του συστήματος ακόμη και αν εκτελέσετε επαναφορά του στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Πώς θα εκτελέσετε επαναφορά του συστήματος στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.
  2. Επιλέξτε Security ➙ Reset System to Factory Defaults και πιέστε Enter.
  3. Ενδέχεται να εμφανιστεί μια σειρά προειδοποιητικών παραθύρων. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να κάνετε τα εξής πριν εκτελέσετε επαναφορά του συστήματος στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
    • Απενεργοποιήστε την Absolute Persistence Module.
    • Καταργήστε τον κωδικό πρόσβασης NVMe, εάν έχετε ορίσει κωδικό πρόσβασης.
  4. Για το μοντέλο υπολογιστή με ρυθμίσεις RAID, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας υπενθυμίσει ότι ενδέχεται να καταστραφούν τα δεδομένα σας.
  5. Εάν επιλέξετε Yes, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο για να επιβεβαιώσει την τρέχουσα ενέργειά σας.
  6. Εάν επιλέξετε Yes, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης εποπτεύοντος, τον κωδικό πρόσβασης διαχείρισης συστήματος ή τον κωδικό ενεργοποίησης.
  7. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί άμεσα επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Η προετοιμασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά λεπτά.

Σημείωση: Αυτή η διαδικασία προετοιμασίας ενδέχεται να προϋποθέτει κενή οθόνη. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να διακόψετε τη διαδικασία.

Ανάκτηση του UEFI BIOS

Εάν το UEFI BIOS έχει καταστραφεί ή υποστεί κακόβουλη επίθεση, μπορεί να κάνει αυτόματη αποκατάσταση και να αποκαταστήσει τον υπολογιστή σας από το τελευταίο μη κατεστραμμένο και ασφαλές αντίγραφο ασφαλείας. Αυτή η λειτουργία προστατεύει τα δεδομένα του υπολογιστή σας.

Κατά τη διάρκεια της αυτόματης αποκατάστασης του UEFI BIOS, η οθόνη ενδέχεται να είναι κενή. Μπορείτε να ελέγξετε την πρόοδο με βάση τις λειτουργίες που αναβοσβήνουν στις ενδείξεις LED στα Esc, F1 και F4. Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα.

Σημείωση: Μην πατάτε το κουμπί λειτουργίας για να διακόψετε την πρόοδο. Περιμένετε μερικά λεπτά έως ότου εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο.

Λειτουργίες που αναβοσβήνουν Πρόοδος αυτόματης αποκατάστασης
Αναβοσβήνει η φωτεινή ένδειξη LED στο Esc 0% έως 32%
Αναβοσβήνουν ταυτόχρονα οι ενδείξεις LED στο Esc και το F1 33% έως 65%
Αναβοσβήνουν ταυτόχρονα οι ενδείξεις LED στο Esc, το F1 και το F4 66% έως 100%

Ενημέρωση του UEFI BIOS

Κατά την εγκατάσταση ενός νέου προγράμματος, ενός προγράμματος οδήγησης συσκευής ή ενός εξαρτήματος υλικού, ενδέχεται να χρειαστεί να ενημερώσετε το UEFI BIOS.

Μεταφορτώστε και εγκαταστήστε το πιο πρόσφατο πακέτο ενημέρωσης του UEFI BIOS με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Vantage για να ελέγξετε τα διαθέσιμα πακέτα ενημέρωσης. Εάν το τελευταίο πακέτο ενημέρωσης UEFI BIOS είναι διαθέσιμο, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το πακέτο.
  • Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο https://pcsupport.lenovo.com και επιλέξτε την καταχώρηση για τον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη, για να μεταφορτώσετε και να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο πακέτο ενημέρωσης του UEFI BIOS.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το UEFI BIOS, επισκεφτείτε τη Γνωσιακή βάση του υπολογιστή σας στη διεύθυνση https://pcsupport.lenovo.com.

Ηλεκτρονικός έλεγχος ταυτότητας FIDO (Fast ID Online)

Ο υπολογιστής σας υποστηρίζει τον ηλεκτρονικό έλεγχο ταυτότητας FIDO (Fast ID Online), ο οποίος λειτουργεί ως εναλλακτικός έλεγχος ταυτότητας μέσω κωδικού πρόσβασης, ώστε να σας διευκολύνει στην επίτευξη του ελέγχου ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης. Αυτή η νέα δυνατότητα BIOS λειτουργεί μόνο όταν έχει οριστεί κωδικός ενεργοποίησης στο UEFI BIOS και η συσκευή USB FIDO2 είναι καταχωρημένη στο ThinkShield™ Passwordless Power-On Device Manager. Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να εισαγάγετε τον κωδικό ενεργοποίησης ή να χρησιμοποιήσετε την καταχωρημένη συσκευή USB FIDO2 για να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Καταχωρήστε τη συσκευή USB FIDO2 στο ThinkShield™ Passwordless Power-On Device Manager

  1. Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή.
  2. Πιέστε το πλήκτρο F12 κατά την ενεργοποίηση.
  3. Εάν ορίσετε κωδικό ενεργοποίησης, στην οθόνη εμφανίζεται ένα παράθυρο, κατά ενεργοποίηση του υπολογιστή. Πληκτρολογήστε τον σωστό κωδικό πρόσβασης για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή.
  4. Επιλέξτε App Menu ➙ ThinkShield Passwordless Power-On Device Manager και πιέστε Enter.
  5. Τοποθετήστε τη συσκευή FIDO2 για να καταχωρήσετε τη συσκευή FIDO2, σύμφωνα τα παρακάτω βήματα:
    • Επιλέξτε τη διαθέσιμη συσκευή FIDO2 που θέλετε να καταχωρήσετε στην περιοχή Discovered Devices.
    • Θα εμφανιστεί το πρώτο παράθυρο για να επιβεβαιώσει τη συσκευή που επιλέξατε. Κάντε κλικ στο Yes.
    • Εάν έχετε ορίσει κωδικό ενεργοποίησης, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Πληκτρολογήστε τον σωστό κωδικό πρόσβασης.
    • Θα εμφανιστεί το παράθυρο User operation request. Θα σας ζητηθεί να πιέσετε ένα κουμπί στη συνδεδεμένη συσκευή FIDO2 και, στη συνέχεια, να ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να κλείσετε το παράθυρο.
    • Πιέστε ESC για έξοδο και επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Σημειώσεις:

  • Εάν θέλετε να καταργήσετε την καταχώρηση των συσκευών σας, κάντε κλικ στη διαθέσιμη συσκευή FIDO2 που θέλετε να καταργήσετε στην περιοχή My Device και πληκτρολογήστε τον σωστό κωδικό ενεργοποίησης για επαλήθευση.
  • Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία συσκευή FIDO2 με κοινό αναγνωριστικό για καταχώρηση, ενδέχεται να είναι διαθέσιμη μόνο μία συσκευή.

Συνδεθείτε στο σύστημα με τον έλεγχο ταυτότητας κατά την ενεργοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή.
  2. Εμφανίζεται το παράθυρο ThinkShield Passwordless Power-On Authentication.
  3. Τοποθετήστε την καταχωρημένη συσκευή FIDO2 για ανίχνευση.
  4. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη, για να πιέσετε το κουμπί στη συσκευή FIDO2 για επαλήθευση.
  5. Μετά την επαλήθευση της συσκευής σας, η διαδικασία ενεργοποίησης συνεχίζεται.

Σημείωση: Θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή FIDO2 ή να πληκτρολογήσετε τον κωδικό ενεργοποίησης εντός 60 δευτερολέπτων. Διαφορετικά, θα τερματιστεί αυτόματα η λειτουργία του υπολογιστής σας.

Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος Windows και προγραμμάτων οδήγησης

Σε αυτή την ενότητα παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων οδήγησης συσκευών για τα Windows.

Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος Windows

Η Microsoft κυκλοφορεί συνεχώς ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Windows. Προτού εγκαταστήσετε μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows, ελέγξτε τη λίστα συμβατότητας για την έκδοση των Windows. Για λεπτομέρειες, επισκεφτείτε την υποστήριξη Lenovo Windows.

Προσοχή:

  • Συνιστάται να ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημά σας μέσω επίσημων καναλιών. Οποιαδήποτε ανεπίσημη ενημέρωση ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια.
  • Η διαδικασία εγκατάστασης ενός νέου λειτουργικού συστήματος διαγράφει όλα τα δεδομένα στη εσωτερική μονάδα αποθήκευσής σας, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε έναν κρυφό φάκελο.
  1. Εάν χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα των Windows BitLocker® Drive Encryption και ο υπολογιστής σας διαθέτει Trusted Platform Module, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τη δυνατότητα.
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει το ολοκληρωμένο κύκλωμα ασφάλειας σε Active.
    1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.
    2. Επιλέξτε Security ➙ Security Chip και πιέστε το Enter. Ανοίγει το υπομενού Security Chip.
    3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει το ολοκληρωμένο κύκλωμα ασφάλειας για TPM 2.0 σε Active.
    4. Πιέστε το πλήκτρο F10 για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και να εξέλθετε.
  3. Συνδέστε τη μονάδα που περιέχει το πρόγραμμα εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή.
  4. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μόλις εμφανιστεί η οθόνη με το λογότυπο, πιέστε το πλήκτρο F1 για να εισέλθετε στο μενού του UEFI BIOS.
  5. Επιλέξτε Startup ➙ Boot, για να εμφανιστεί το υπομενού Boot Priority Order.
  6. Επιλέξτε τη μονάδα που περιέχει το πρόγραμμα εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος, για παράδειγμα, τη μονάδα USB HDD. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Esc.
    Προσοχή: Αφού αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης, προσέξτε να επιλέξετε τη σωστή συσκευή κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αντιγραφής, αποθήκευσης ή διαμόρφωσης. Αν επιλέξετε λανθασμένη συσκευή, τα δεδομένα αυτής της συσκευής μπορεί να διαγραφούν ή να αντικατασταθούν.
  7. Επιλέξτε Restart και βεβαιωθείτε ότι η επιλογή OS Optimized Defaults είναι ενεργοποιημένη. Στη συνέχεια, πιέστε το πλήκτρο F10 για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και να εξέλθετε.
  8. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη, για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης συσκευών και τα απαραίτητα προγράμματα.
  9. Αφού εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης συσκευών, χρησιμοποιήστε το Windows Update για να λάβετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, όπως για παράδειγμα τις ενημερώσεις κώδικα ασφάλειας.

Εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης συσκευών

Πρέπει να μεταφορτώσετε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης για ένα στοιχείο, αν παρατηρήσετε κακή απόδοση του στοιχείου αυτού ή αν προσθέσετε ένα στοιχείο. Με αυτήν την ενέργεια μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να είναι το πρόγραμμα οδήγησης η αιτία ενός προβλήματος. Μεταφορτώστε και εγκαταστήστε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Vantage για να ελέγξετε τα διαθέσιμα πακέτα ενημέρωσης. Επιλέξτε τα πακέτα ενημέρωσης που θέλετε και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τα πακέτα.
  • Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο https://pcsupport.lenovo.com και επιλέξτε την καταχώρηση για τον υπολογιστή σας. Κατόπιν, ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη, για να μεταφορτώσετε και να εγκαταστήσετε τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης και το απαραίτητο λογισμικό.