Select your preferred language from the list below:

Arabic Greek Polish
Czech Hebrew Portuguese
Chinese Simplified Hungarian Romanian
Chinese Traditional Japanese Russian
German Korean Slovakian
English Spanish   Turkish
  French        

Microsoft Windows 8.1 Hints & Tips on ThinkCentre, and ThinkStation Desktop Computers

Things to confirm before installing Windows 8.1

This site contains a set of Hints & Tips that document special requirements or considerations for installing and using the Microsoft(R) Windows(R) 8.1 operating system on your ThinkCentre(R), or ThinkStation(R) desktop computer. Before you start the installation, Lenovo(R) strongly recommends you to make sure your system is using the latest BIOS and drivers. To check for and download the latest BIOS and drivers, go to the Lenovo Web site at http://www.lenovo.com/support.

Title:

1. The external monitor connected to the DisplayPort connector of your computer gets higher priority than the computer display.

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

Open Control Panel and click Appearance and Personalization -> Display -> Adjust resolution. Then, click Identify to view the priority of the displays. If you do not connect an external monitor to the DisplayPort connector of your computer, the computer display shows "1". If you connect an external monitor to the DisplayPort connector of your computer, the computer display shows "2 ", and the external monitor shows "1". It means that the external monitor gets higher priority. For example, when you play a video, the video will be played on the external monitor.

Cause:

This is a limitation caused by the design of the Windows 8.1 operating system.

Solution:

No solution.

 

Title:

2. The sound setting for closing a program is abnormal.

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

Open Control Panel and click Hardware and Sound -> Sound. The Sound window opens. Click the Sounds tab and then click Close Program in the Program Events area. Select a desired sound and click Apply to save the setting. The selected sound should be played when you close a program. However, sometimes, the sound also is played when you do not close a program.

Cause:

The sound for closing a program is played when any program stops running. This is a design of the Microsoft Windows 8.1 operating system.

Solution:

No solution.

 

Title:

3. The Windows Easy Transfer program can be used only to transfer files and settings from another computer to your computer

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

On computers installed with the Microsoft Windows 8.1 operating system, the Windows Easy Transfer program provides options only for transferring files and settings from another computer to your computer. However, on computers installed with the Windows 8 operating system, the Windows Easy Transfer program can be used to transfer files and settings both from your computer to another computer and from another computer to your computer.

Cause:

This is the standard way this function was designed to operate within the Windows 8.1 operating system and is not an error.

Solution:

No solution.

 

Title:

4. An error message with the error code 0x800F0902 is displayed on the screen after the computer is updated to Windows 8.1 from Windows 8

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

After the computer is updated to the Microsoft Windows 8.1 operating system from the Windows 8 operating system, the computer restarts automatically. Then, you follow the instructions on the screen to configure some basic settings. Before the computer enters the Windows 8.1 operating system, the following error message is displayed on the screen.

"Windows couldn't complete the requested changes.The changes couldn't be completed. Please reboot your computer and try again.Error code: 0x800F0902"

Cause:

This is because the .NET Framework 3.5 is uninstalled during the Windows 8.1 update process. Some applications on the computer require the .NET Framework 3.5. This is a limitation caused by the design of the Windows 8.1 operating system.

Solution:

To solve this problem, click Tell me how to solve this problem on the error message window to go to the Microsoft support Web site, and follow the instructions on the Web site to download and install the .NET Framework 3.5.

 

Title:

5. The computer is downgraded to Windows 8 from Windows 8.1 when you reset the computer to the factory default settings

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

You have updated the computer from the Microsoft Windows 8 operating system to the Windows 8.1 operating system. Then, when you use any of the following methods to reset the computer to the factory default settings, the computer is downgraded to Windows 8 from Windows 8.1.

- Method 1:

  1. Start the computer and enter the Windows 8.1 operating system.
  2. Move the pointer to the top-right or bottom-right corner of the screen to display the charms. Then click Settings -> Change PC settings -> Update and recovery -> Recovery.
  3. In the Remove everything and reinstall Windows section, click Get started.
  4. Click Next, and then select Just remove my files or Fully clean the drives. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

- Method 2:

  1. Start the computer and enter the Windows 8.1 operating system.
  2. Move the pointer to the top-right or bottom-right corner of the screen to display the charms. Then click Settings -> Change PC settings -> Update and recovery -> Recovery.
  3. In the Advanced startup section, click Restart now.
  4. Wait a few seconds. When the Choose an option screen is displayed, click Troubleshoot, and then select Refresh your PC or Reset your PC. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

- Method 3:

  1. Turn on the computer.
  2. On the Windows 8.1 sign-in screen, click the icon on the bottom-right corner. Then, hold the Shift key and click Restart.
  3. When the Choose an option screen is displayed, click Troubleshoot, and then select Refresh your PC or Reset your PC. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

Cause:

This is a limitation caused by the design of the Windows 8.1 operating system.

Solution:

No solution.

 

Title:

6. Resetting your system through the recovery utility does not work on systems that have been updated to Windows 8.1 from Windows 8

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

You have updated the computer from the Microsoft Windows 8 operating system to the Windows 8.1 operating system. Then, when you use the following procedure to reset the computer to Windows 8 through the recovery utility, it does not work. A message is displayed, indicating that you cannot reset your computer because a required drive partition is missing.

Procedure:

  1. Turn off the computer and then turn it on.
  2. When the logo screen is displayed, repeatedly press and release the F11 key to enter the recovery utility.
  3. Follow the instructions on the screen to choose the language and keyboard layout.
  4. Click Troubleshoot -> Reset your PC -> Next -> Windows 8.1 -> Just remove my files or Fully clean the drive.

Cause:

This is a limitation caused by the design of the Windows 8.1 operating system.

Solution:

Use the following methods to reset your computer to Windows 8:

- Method 1:

  1. Start the computer and enter the Windows 8.1 operating system.
  2. Move the pointer to the top-right or bottom-right corner of the screen to display the charms. Then click Settings -> Change PC settings -> Update and recovery -> Recovery.
  3. In the Remove everything and reinstall Windows section, click Get started.
  4. Click Next, and then select Just remove my files or Fully clean the drives. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

- Method 2:

  1. Start the computer and enter the Windows 8.1 operating system.
  2. Move the pointer to the top-right or bottom-right corner of the screen to display the charms. Then click Settings -> Change PC settings -> Update and recovery -> Recovery.
  3. In the Advanced startup section, click Restart now.
  4. Wait a few seconds. When the Choose an option screen is displayed, click Troubleshoot, and then select Refresh your PC or Reset your PC. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

- Method 3:

  1. Turn on the computer.
  2. On the Windows 8.1 sign-in screen, click the icon on the bottom-right corner. Then, hold the Shift key and click Restart.
  3. When the Choose an option screen is displayed, click Troubleshoot, and then select Refresh your PC or Reset your PC. The process starts and your system will be reset to Windows 8.

 

Title:

7. Failed to transfer files through Bluetooth from one computer to another computer after the computer is updated to Windows 8.1 from Windows 8

Affected Systems:

- ThinkCentre M62z, M72z, M73z, M92z, and M93z
- ThinkCentre Edge 62z, Edge 72z, Edge 73z, Edge 92z, and Edge 93z

Symptom:

After the computer is updated to the Microsoft Windows 8.1 operating system from the Windows 8 operating system, you open PC Settings -> Devices -> Bluetooth, select another computer and follow the instructions on the screen to pair with this computer. After the connection is established successfully, you transfer a file from this computer to the paired computer, but the file transfer is aborted.

Cause:

This is because that the Bluetooth driver for Windows 8 is incompatible with Windows 8.1.

Solution:

Go to the Lenovo Support Web site at http://www.lenovo.com/support to download and install the Bluetooth driver for Windows 8.1.

 

Title:

8. The system shuts down when you try to put it into sleep or hibernation mode after the computer is updated from Windows 8 to Windows 8.1

Affected Systems:

- This is common for ThinkStation C30, D30, and S30 systems

Symptom:

You have updated the computer from the Microsoft Windows 8 operating system to the Windows 8.1 operating system. Then, when you put the system into sleep or hibernation mode, the system shuts down instead of entering sleep or hibernation mode. If you have not saved the data, your data will be lost.

Cause:

The Intel(R) RSTe (RAID/AHCI) Driver for Windows 8 is not compatible with Windows 8.1.

Solution:

Download and install the Intel RSTe (RAID/AHCI) F6 Driver and Management Utility 3.8.1.1006 or a later version from the Lenovo Web site at: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?DocID=DS036648.

 

Title:

9. Some device drivers for Windows 8.1 cannot be found

Affected Systems:

- This is common for all ThinkCentre, and ThinkStation systems.

Symptom:

Some device drivers do not have a version for the Microsoft Windows 8.1 operating system.

Cause:

For some device drivers, the driver version for the Windows 8 operating system supports both the Windows 8 and Windows 8.1 operating systems.

Solution:

  1. Use the driver version for the Windows 8 operating system to support the Windows 8.1 operating system.
  2. Uninstall the driver provided by Lenovo. Then use the corresponding Windows 8.1 Inbox driver. The Windows 8.1 Inbox driver is a native driver that is supplied with the Windows 8.1 operating system and will be automatically installed.