Microsoft® Windows® 7 Hints & Tips on ThinkPad® and Value Line Notebook Computers

Things to confirm before installing Windows 7

This site contains a set of Hints & Tips that document special requirements or considerations for installing and using the Microsoft® Windows® 7 operating system on your ThinkPad® or Value line notebook computer. Before you start the installation, Lenovo strongly recommends you to make sure your system is using the latest BIOS and drivers. To check for and download the latest BIOS and drivers, go to the Lenovo Web site at http://www.lenovo.com/support.

Title:

1. ThinkPad computer cannot be woken up from Sleep mode through onboard wireless adapter

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

When the computer is in Sleep mode, it cannot be woken up through the onboard wireless adapter by receiving magic packages from another computer, though the wireless adapter is working properly and its Power Management property is set to Allow this device to wake the computer.

Cause:

The Wake On Wireless LAN function is not supported on ThinkPad systems.

Solution:

No solution.

 

Title:

2. Microdrive could not be correctly ejected in Windows Explorer or Disk Management

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

After you double-click the Computer icon on the desktop to enter Windows Explorer, right-click Removable Disk, and then click Eject, an error message pops up, saying "An error occurred while ejecting 'M(E:)' " (where M(E:) indicates the removable disk).

After you right-click the Computer icon on the desktop, and then select Manage, the Computer Management window opens. Then, you click Disk Management, right-click the drive letter for the removable disk, and then click Eject, an error message pops up, saying "The request could not be performed because of an I/O device error."

Cause:

This is a limitation of Windows 7.

Solution:

Remove the Microdrive by clicking the Safely Remove Hardware and Eject Media icon in the notification area on the taskbar.

 

Title:

3. The Safely Remove Hardware and Eject Media icon does not show on the taskbar

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

The Safely Remove Hardware and Eject Media icon does not show in the notification area on the taskbar for some network devices, including USB wireless cards, PCMCIA wireless cards, ExpressCard wireless cards, and PCMCIA network cards.

Cause:

This is a limitation of Windows 7.

Solution:

No solution.

 

Title:

4. The display cannot be duplicated between the internal monitor and the external monitor connected through a secondary graphics card

Affected Systems:

- The following ThinkPad systems that support ThinkPad Advanced Dock

ThinkPad R60, R61, and R61i
ThinkPad T60, T60p, T61, and T61p

Symptom:

When the computer is docked to a ThinkPad Advanced Dock that has a graphics card plugged in, and an external monitor is connected to this graphics card, the display cannot be duplicated between the internal monitor and the external monitor.

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

Connect the external monitor to the internal graphics card through the DVI or VGA connector on the ThinkPad Advanced Dock. Then you will be able to duplicate the display between the internal monitor and the external monitor.

 

Title:

5. Some screen savers cannot be displayed on the external monitor

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

When you connect an external monitor to the computer, and set the display to Extended mode, some screen savers can be displayed on the external monitor, such as "3D-text," "Bubbles," "Mystify," and "Ribbons,", while some cannot, for example, "Photos."

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

No solution.

 

Title:

6. The computer cannot be woken up from Sleep mode to run a scheduled task

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

No matter in battery mode (when the Timer Wake with Battery Operation value in BIOS is set to Enabled) or in ac mode (when the computer is connected to an electrical outlet), after the user uses the Task Scheduler program to create a scheduled task, selects the Wake the computer to run this task option on the Conditions tab, and then put the computer into Sleep mode, the computer cannot be woken up to run the scheduled task at the scheduled time.

Cause:

The default value of the power option Allow wake timers is set to Disable.

Solution:

The computer can be woken up from Sleep mode to run a scheduled task by setting the Allow wake timers value to Enable through the following procedure:

  1. Click Start > Control Panel > Hardware and Sound > Power Options.
  2. Click Change plan settings for the current power plan.
  3. Click Change advanced power settings. The Advanced settings window opens.
  4. Expand Sleep > Allow wake timers.
  5. Set the On battery or Plugged in value to Enable.

 

Title:

7. The internal mouse is disabled when an external PS/2 mouse is plugged in

Affected Systems:

- The following ThinkPad systems that support ThinkPad Advanced Dock:

ThinkPad R60, R61, R61i, R400, and R500
ThinkPad T60, T60p, T61, T61p, T400, and T500
ThinkPad W500

Symptom:

When you plug a PS/2 mouse to a ThinkPad Advanced Dock or ThinkPad Advanced Mini Dock and then dock the computer, the internal mouse will be disabled and you can only use the external PS/2 mouse.

Cause:

This is by design.

Solution:

No solution.

 

Title:

8. The settings you edit in active power plan do not reflect in the Power Options item in Control Panel on Windows 7 upgraded from Windows Vista SP1

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

If you edit settings in Choose what the power buttons do from the Power Options item in Control Panel, the power button settings in Advanced settings in active power plan will be synchronized correctly. However, when you edit the power button settings in Advanced settings, the settings in Choose what the power buttons do fail to be synchronized.

Cause:

This is by design of Windows 7. For detailed information, refer to: http://support.microsoft.com/kb/935799

Solution:

No solution.

 

Title:

9. Display mode settings cannot be saved for each user account

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

Display mode settings, including Resolution, Orientation, and Multiple displays, cannot be saved for each user. When you switch to another user account, the Display mode settings will keep the same as those for the previous user account.

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

No solution.

 

Title:

10. The system cannot be woken up from Sleep mode by the ping command

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

After you go into Device Manager, click Ethernet driver > Properties, and then select Allow the computer to turn off the device to save power and Allow this device to wake the computer on the Power Management tab, the system cannot be woken up from Sleep, Hybrid sleep, or Hibernation mode by the ping command sent from another computer.

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

No solution.

 

Title:

11. The Guest account has a wrong picture displayed after you change the picture

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

When you log in to your system using a Guest account and change the Guest account picture, the Guest account picture goes blank on the Change Guest Options window. The picture you select will not be displayed on the Welcome window either.

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

Change the Guest account picture when you log in as the administrator.

 

Title:

12. The New Display Detected window will not open after an external monitor is connected

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

When an external monitor is connected to the computer, Windows 7 does not open the New Display Detected window.

Cause:

This is by design of Windows 7. It is a new feature of Windows 7, which differs from Windows Vista. You can still set the display mode by pressing Windows logo key+P.

Solution:

No solution.

 

Title:

13. No display on the external monitor connected through the Display Port (DP) when you are using Integrated Graphics mode

Affected Systems:

- ThinkPad T500
- ThinkPad W500

Symptom:

If an external monitor is connected to the computer through the Display Port (DP), the monitor cannot be detected when you are using Integrated Graphics mode. Whatever display mode (Duplicate, Extend, or Projector only) is selected, the DP monitor will display nothing.

Cause:

This is by design. Display Port is available in Discrete Graphics mode only.

Solution:

Use Discrete Graphics when you use an external monitor connected to the computer through the Display Port. To change the graphics mode, right-click the Power Management icon on the taskbar, and then select High Performance from the Switchable Graphics item on the menu.

 

Title:

14. System cannot detect that an external monitor is hot-plugged to or hot-unplugged from the computer

Affected Systems:

- The following ThinkPad systems with Intel graphics card:

ThinkPad R60, R61, R61e, and R61i
ThinkPad T60 and T61
ThinkPad X60, X60s, X60 Tablet, X61, X61s, X61 Tablet, and X300

Symptom:

When you hot-plug an external monitor to the computer, the system cannot detect the external monitor and nothing happens on the external monitor.

When you hot-unplug the external monitor from the computer, the system still remains in the display mode when the external monitor is connected. For example, if you set the display mode to Projector only, after you hot-unplug the external monitor, the internal monitor remains black.

Cause:

This is a limitation.

Solution:

Press Windows logo key+P to select display mode manually.

 

Title:

15. There is no Wireless USB software for Windows 7

Affected Systems:

- ThinkPad R400 and R500
- ThinkPad T61, T61p, T400, and T500
- ThinkPad W500, W700, and W700ds
- ThinkPad X200, X200s, X200 Tablet, and X301

Symptom:

There is no Wireless USB software for Windows 7.

Cause:

Wireless USB devices for the above systems do not support Windows 7.

Solution:

No solution.

 

Title:

16. There are two yellow warning icons for Intel AMT devices in Device Manager

Affected Systems:

- ThinkPad T61 and T61p
- ThinkPad X61, X61s, X61 Tablet, and X300

Symptom:

In Device Manager, there are yellow warning icons for the following AMT devices:

PCI Serial Port
PCI Simple Communications Controller

When you try to install the Windows Vista® AMT driver downloaded from the Lenovo Support Web site at http://www.lenovo.com/support, the following error message is displayed:

"This operating system is not supported. Setup will exit."

Cause:

The Windows 7 AMT driver is required.

Solution:

No solution.

 

Title:

17. There is no Windows 7 Power Manager driver for Lenovo N500

Affected Systems:

- Lenovo N500

Symptom:

After you install the Power Manager driver for Windows Vista on a computer installed with Windows 7, each time you start your computer, the following error message will be displayed:

"The program can't start because PMEBLib.dll is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem."

Cause:

The Power Manager driver for Windows 7 is required.

Solution:

To solve the problem, do the following:

  1. Download the Power Manager driver package for Windows Vista from the Lenovo Support Web site at http://www.lenovo.com/support.
  2. Right-click the setup.exe file after extracting the driver package.
  3. Click Properties > Compatibility, select the Run this program in compatibility mode for check box, select Windows Vista (Service Pack 1) and then click OK.
  4. Run the setup.exe file. The Power Manager driver should be installed successfully and no error messages will be displayed each time you start the computer.

 

Title:

18. No Safely Remove option for some removable storage devices in Windows Explorer

Affected Systems:

- It is common for all ThinkPad systems.

Symptom:

After you go into Computer and then right-click the icon for removable storage devices, such as USB memory key, USB hard disk drive, and optical disk drive, there is no Safely Remove option on the pop-up menu.

Cause:

This is by design of Windows 7.

Solution:

You can safely remove these removable storage devices by performing the following procedure:

In the Windows notification area on the taskbar, click the Safely Remove Hardware and Eject Media icon, then select the device you want to remove.

Notes: For optical disk drives, if there is a disc in the optical disk drive, there will be two Eject options listed: one is to eject the optical disk drive, and the other is to eject the disc. Select the right device or disc you want to safely remove.

 

Title:

19. Lenovo Fingerprint Software cannot be uninstalled successfully after upgrading from Windows Vista to Windows 7

Affected Systems:

- The following ThinkPad systems installed with the Lenovo Fingerprint Software program version 3.2.0.341 or earlier

ThinkPad R400 and R500
ThinkPad T400 and T500
ThinkPad W500, W700, and W700ds
ThinkPad X200, X200s, X200 Tablet, and X300

Symptom:

If you did not uninstall the Lenovo Fingerprint Software program before upgrading your operating system from Windows Vista to Windows 7, the Lenovo Fingerprint Software program cannot be uninstalled successfully after the upgrade process, and an error message will be displayed, saying "Lenovo Fingerprint Software is not supported on this version of Windows."

Cause:

The Lenovo Fingerprint Software program for Windows Vista is not supported on Windows 7.

Solution:

Uninstall the Lenovo Fingerprint Software program for Windows Vista before upgrading to Windows 7.